sreda, 10. marec 2021

OB DNEVU MUČENIKOV   

Moška energija je dajanje, ženska pa sprejemanje. Prav je, da moškim, še posebno na današnji dan, izkažemo hvaležnost, da si bodo napolnili baterije. Ženskam, ki preveč dajejo, pa naj bo današnji dan za razmislek, mirovanje, da si dovolijo sprejeti...

Sicer pa ima današnji praznik zgodovinske korenine:
"10. marec je dan, ki ga krščanska cerkev beleži kot dan mučenikov zaradi dogodka iz časa vladavine cesarja Licinija (308-324). Ta je po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v kristjanih videl sovražnike, ki jih je bilo potrebno spreobrniti ali pa odstraniti. Z odlokom je tudi cesarjevim vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odrečejo, saj bodo v nasprotnem primeru kaznovani s smrtjo, pri čemer pa ga je presenetil upor štiridesetih vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti.

Ko so se nahajali v zaporu, so napisali še poslednje pismo, oporoko, v kateri so izrazili, da si želijo biti pokopani v vasi, ki jo danes poznamo pod imenom Kyrklar, leži pa v Mali Aziji. Na dnu oporoke se je vseh 40 vojščakov podpisalo, naslednji dan pa so se vdali usodi. Odvzeli so jim oblačila in jih 9. marca v najhujši zimi, ki jo je bilo takrat mogoče doživeti v Armeniji, odpeljali do bližnjega zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj."
Ob tem vas sprašujem: "Kaj je tisto kar vas živi, to za kar ste pripravljeni darovati svoje življenje ter stoično premagovati kljubovanja?" Lepo praznuje ljubi moški in hvala, da Ste.

Ni komentarjev:

Objavite komentar