četrtek, 08. marec 2018

OB DNEVU ŽENA

Kaj sploh določa naš spol? Že dolgo ni več skrivnost, da je to raven hormonov v našem telesu.
V puberteti raste raven moškega hormona-testoserona v moškem in ženskega-estrogena v ženskem telesu. V dobi rodnosti je ta stopnja najvišja, potem pa sčasoma upada, z leti se raven hormonov pri ženskah in moških počasi izenačuje, ta proces se pričenja okrog 40.-tega leta starosti. Posledica tega je, da v poznih ali zrelih letih postaneta ženski in moški princip uravnotežena, moški postanejo bolj čustveni, sočutni in umirjeni, ženske pa bolj odločne, pogumne. To je seveda poenostavljena razlaga, omenjam le glavna hormona, sodelujejo pa še številni drugi, ki so tudi pomembni za nemoteno delovanje človeškega telesa in psihe.
Glavni ženski principi delovanja; nežnost, podpornost, kreativnost, ranljivost, potrpežljivost, ženska moč, ki izhaja iz želje služiti višjemu dobremu, se odraža v ravnovesju med odločnostjo  in milino,
celostnost, čuječnost, milina, sočutje in harmonična povezava s sabo in okolico. Ženska energija ni ciljno naravnana, je ciklična in podpira ljubezen, vse kar poraja življenje, zato je tudi ženskam dano, da so nosilke življenja.
Če je ženska izpolnjena v svojih čustvenih potrebah, lahko živi svoje poslanstvo, uživa v radostni senzualnosti in erotiki, sicer je lahko njena energija divja, kaotična in razdiralna.

Vsem predstavnicam ženskega spola želim, da bi spoznale svoje potrebe in jih živele v izpolnjenem partnerstvu z moškim, s katerim lahko razvije svojo esenco, ji nudi varnost, zaščito, je zmožen čustvenega odziva in empatije.
Čestitam današnji praznik ženskim hormonom v obeh spolih.

Ni komentarjev:

Objava komentarja